София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time to Play Last Bastion

Time to Play Last Bastion

Тази седмица е време да играем настолната игра Last Bastion!

Last Bastion е кооперативна игра, базирана на придобилата голяма популярност през годините Ghost Stories. Новото издание е със сменена тема, подобрена визия и компоненти. Играл съм и двете игри и мисля, че откъм геймплей същината на играта е запазена. Не видях големи промени, макар да признавам, че не съм специалист.

Какво всъщност правите в играта и как се печели? Трябва да оцелеете достатъчно време, че да унищожите всички чудовища, които връхлитат върху замъка ви от всички страни. И накрая – да пречупите и боса! Правите това като се движите по различните локации вътре в крепостта и изпълнявате действията, с които са асоциирани. Когато се чувствате готови за битка – се биете с прииждащата сган. Но не е лесно – мятате специални зарове с цветове на всяка от страните си, като искате да изкарате цветовете на чудовището, което нападате – дали на 1, 2 или повече зарове – зависи от това колко е издръжливостта му. Трудността в играта идва от това, че в общия случай нямате право на ре-рол. Разбира се, има начини да манипулирате нещата в своя полза чрез различните локации по борда, специалните умения на героите и сътрудничеството между героите. Играта е силно кооперативна и сам не можете да направите почти нищо. 

Дизайнът на играта е класически, изчистен, но не и постен. Играта работи като добре смазана машина – сякаш е спазила всички правила за създаването на кооперативна игра от началото на бума им в края на първото десетилетие на настоящото столетие. Препоръчвам на феновете на кооперативните игри и елегантния дизайн! 

 

Този петък ще играем и Push!

Push е лека филър игра, но доста добра в това, което прави. Играта се състои от дек с 5 цвята карти и числа от 1 до 6 на тях. На хода си почвате да теглите карти от дека една по една и да ги поставяте на до 3 колоди в средата на масата. Нямате право да повтаряте цвят или число в колода. След всяка поставянето на всяка нова карта, може да се откажете и да си „тръгнете“ с една от колодите – всъщност в края на играта стойността на тези карти са точките ви! Затова искате да направите силна колода за вас, но внимавайте – може да „пуш“-нете твърде много и изтегляйки нова карта да няма къде да я поставите! В такъв случай не само че не взимате нищо този ход, ами и мятате специално зарче, което ще отреди всички от кой цвят вече спечелени карти ще трябва да изгубите! За да избегнете подобни „фейлове“ може на хода си да използвате опцията за банкиране на всички карти от даден цвят, при което ги обръщате с лицето надолу и са ви сигурни – но пък по този начин пропускате цял!

Интересен туист в играта е и фактът, че не само активния играч взима колода по време на хода си! След като той си вземе или фейлне, останалите играчи по часовниковата стрелка също си взимат колода – и нямат избор да не вземат! А защо не биха искали, ще попитате – ами защото сред картите с цветове и числа, за които ви споделих има и такива с нарисувано зарче (от онова гадното!). Който вземе картите ще трябва и да метне зарчето и да си понесе последствията. Именно тази механика прави играта нещо по-специално, поне за мен! Решението къде какви карти да поставиш, колко да „пуш“-ваш и кога да спреш – всичко това е силно ситуационно и зависи от множество фактори. Разбира се, твоята цел е да направиш така че да вземеш много силна колода, а на другите да оставиш слаби карти с бонус карта със зарче, но нещата не винаги (т.е. почни никога) се получават толкова добре и често ще трябва да се задоволиш с по-малко или рискуваш! Т.е. „пушваш“! Това ми харесва на тази игра – че е лека, забавна и интересна! Картите са шарени, а пластмасовата й кутия е нещо различно и много симпатично.

 

Не забравяйте и вие да донесете нещо интересно, което искате да разиграем!

Заповядайте, очакваме Ви!


Галерия: