София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time to Play Suburbia: Collector's Edition

Time to Play Suburbia: Collector's Edition

Тази седмица е време да играем настолната игра Suburbia: Collector’s Edition!

Suburbia: Collector’s Edition е новото колекционерско издание на известната настолна игра Suburbia! Това си е добре известна и вече почти класическа игра, която заслужено получи колекционерско издание с много по-добър арт, компоненти, Game Trayz и много други благинки, които може да откриете в гиганската кутия. Така например – метални монети, дървени маркери за всички от интерактващите си плочки в играта, специална кула, в която се поставят плочките... Идва и с всички излези до този момент експанжъни, плюс един голям нов и няколко малки. И всичко е измислено по един перфектен начин с помощта на Game Trayz, така че играта да е лесна за сет-ъп и играене! Толкова за компонентите – отличен 6!

Що се отнася до геймплея – той си е същия страхотен и изчистен като за евро игра, познат на мнозина от първото издание. В играта вие управлявате своя квартал като избирате различни плочки, с които да го разширите. Плочките са най-различки видове сгради, бизнеси, жилища и инфраструктура. Всяка има своите различни характеристики като често могат да ви дадат доход за града или пък по-добра репутация. В крайна сметка целта ви е да направите града си привлекателен за хората и затова играчът с най-голямо население в края на играта – печели!

Най-интригуващото нещо в играта е именно взаимодействието между десетките видове плочки в играта. Те се активират не само при поставянето им, но и впоследствие в играта – когато бонусите им са свързани със съседството на други плочки дори и след това при поставянето на нови такива плочки бонусът се активира. Важно е да следите за тези бонуси и за всичко други интеракции между плочките в играта, тъй като някои от тях дори засягат общото положение на масата и за вас е от значение примерно, че някой от опонентите ви е построил нов ресторант в града, което потенциално ще намали приходите от вашия собствен!

Изключително елегантна и забавна игра за строене на град, която силно препоръчвам!

 

Този петък ще играем и Conspiracy: Abyss Universe!

Conspiracy: Abyss Universe (или както всички й викат – Abyss: Conspiracy) е малка филър игричка, базирана на мега хита Abyss. Темата и донакъде механиките съвпадат, но тук има и нови концепции като например подреждането на картите с лордове които събирате в играта под формата на обърната пирамида и важността на съседството между съответните фракции. Основната механика свързана с тегленото на карти от тесте и избирането кога да спрете или колко да сте лакоми на практика я има и тук в подобна форма. Ако искате да вземето много добри карти – вероятно ще оставите хубави и на противниците си.

Събирането на комплекти от ключове също е тук, като те ви дават локации с важни еднократни бонуси и възможности за отбелазване на точки в края на играта въз основа на определен критерий. Събирането на еднакви по фракци и съотвено цвят лордове и подреждането им един до друг в пирамидата ви дава силен бууст, тъй като в края на играта ще отбележите по 3 точки на карта за най-голямата си коалиция.

Фактът, че играта свършва с поставянето от един играч на 15 лорда, означава, че играта може да бъде ръшната и това е валидна стратегия. Нейната контра обаче е фактът, че искате да имате лордове от различни цветове както и такива с по-високи стойности, тъй като вие ще отбележите точки само за най-високата си карта от всеки един цвят. Т.е. събирането на случайни карти и бързото приключване на играта само по себе си едва ли ще ви донесе победата.

Харесвам Abyss: Conspiracy! Това е един много елегантен и изпипан филър с интересно взаимодействие между играчите и забавни решения, без да са изпичащи мозъка. Добра е и само с двама играчи, както и с 3-4. Препоръчвам!

 

Не забравяйте и вие да донесете нещо интересно, което искате да разиграем!

Заповядайте, очакваме Ви!


Галерия: