София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time To Play Copenhagen

Time To Play Copenhagen

Тази седмица е време да играем Copenhagen! А също така е време да играем Stew, Sprawlopolis и Circle the Wagons!

Ще започна с Copenhagen! Това е настолна игра от семейната категория, която обаче е забавна и на геймъри – поне на мен ми беше! Всеки от играчите отговаря за строенето на фасадата на сграда в датската столица. На практика сградата се запълва с плочки в една игра, миксираща Тетрис, Barren Park и Ticket to Ride. Последната я споменавам основно поради начина, по който купувате нужните ви плочки – чрез събирането на карти с еднакъв цвят от дисплей. Примерно – искате да си вземетe дадена лилава плочка от „пазара“. Тя е с големина от 5 квадратчета – значи трябва да дадете 5 лилави карти, за да я вземете. След това вече може да я поставите на сградата си, като има различни малки правила как може да стане това. Примерно – ако я поставите до друга лилава плочка, ще получите намаление в цената с една карта. Ако пък закриете поле с герб – получавате бонус специално умение, което ще може да ползвате когато прецените след това. Точки ви дава завършванeто на ред или колона, а ако го направите изцяло с плочки с прозорци – ще удвоите резултата си. Играта приключва в точния момент, така че да не омръзне нито за миг. Препоръчвам!

Stew е много смешна игра – в нея вие правите яхния! За да я приготвите обаче трябва да осигурите нужните продукти. А голяма част от продуктите ще бъдат изядени от гладните ви домашни любимци. Така че ако искате въобще да остане нещо за яхнията – първо ги нахранете! Работата е там, че всеки иска да сготви яхния, обаче никой не храни животинките. Това е игра на блъф и забавни ситуации, която не се приема много на сериозно, а всъщност е много оригинална и оставя усещането на Love Letter. И тук, като в големия хит, който даде начало на мини игрите, се играят няколко рунда – до натрупването на 5 точки от печелившия.

Circle the Wagons е много добра игра за двама. Имате 18 карти, на гърба на които има условия за победа. Теглите 3 от тях, а останалите поставяте в кръг. Целта ви е да съберете най-много точки, като се редувате да избирате от останалите 15 карти и да ги поставяте в разширяващите ви се територии. Начинът на избиране на картите напомня на Patchwork, а поставянето на картите – Honshu и Hokkaido. Резултатът е една много хитра и изчистена игра, която продължава не повече от 20-тина минути, но оставя усещането за изиграването на по-голяма и дълбока игра! Препоръчвам!

Sprawlopolis – кооперативната версия на Circle the Wagons, или поне така се усеща. Основните идеи са същите, но тук се опитвате заедно да достигнете до определен лимит от точки, определен от целите, които сте изтеглили за конкретната игра. Тук строенето е малко по-сложно, тъй като имате и минус точки във връзка с прекъснатите пътища по картите. Тази игра е доста подходяща и за соло, според мен!

Както посочих и по-горе, тези заглавия са само част от тези, които ще играем в петък. От вас също зависи какво ще се играе, като донесе ваши настолни игри, които искате да играете! От мен да знаете, че ще е на разположение и Parks този петък!

Заповядайте, очакваме Ви!


Галерия: