София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time To Play ClipCut Parks

Time To Play ClipCut Parks

Тази седмица е време да играем настолната игра ClipCut Parks!


ClipCut Parks е интересно и иновативно заглавие, което развива Roll & Write жанра в нова насока! Тук не просто зачерквате или оцветяване неща върху еднократни листчета хартия, ами направо взимате ножиците (включени в играта) и буквално режете частите, които искате да поставите на „борда“ си.

Но да започнем от начало! В ClipCut Parks вие сте натоварени от градския кмет (кхъ, кхъ... Фандъкова) да преустроите нови територии за паркове. Въздухът бил много замърсен или нещо такова... :D

Та, как го правите? Всеки играч получава цветно правоъгълно листче с нарисувани върху него различни паркови територии. Те са пръснати по листчето в различни конфигурации и всеки играч получава напълно различно листче от останалите играчи. Получавате и 5 карти с парковете, които трябва да построите за да спечелите играта. Теглите 2 от тях като стартови и един играч мята специалното зарче. То посочва колко разреза ще можете да направите за хода си и колко дълги трябва да бъдат те. Всички играчи действат едновременно като трябва да направят точно толкова разреза и точно толкова дълги, колкото посочва зара. Тук идва стратегията в играта – тя е доста нетрадиционна и различна от всичко, което сте играли (просто защото цялата механика с рязането е различна). Когато след изрязването парченце хартия се откъсне изцяло от основния лист – вие трябва да го поставите върху някой от парковете си. Ако не успеете да го сложите по правилата никъде – смачквате го и не можете повече да го използвате, а при равенство в края на играта тези смачкани листчета могат да ви костват победата.

Правилата за поставяне на изрязаните листчета са логични – на празно квадратче може да сложите какъвто и да е тип терен. Ако квадратчето в картата с парка е оцветено в червено – там можете да поставите само червена паркова част (павилиони, но няма съществено значение за играта). Ако има мост между две квадратчета – това означава, че е задължително да ги покриете с едно парче хартия.

Завършването на парк, освен че ви доближава до победата ви дава и еднократен бонус като допълнително рязане или пък маркери, с които да избягвате изисквания за поставяне върху даден терен.

Играта приключва когато някой успее да завърши петия си парк. Освен основните карти с паркове, в играта са включени и такива за напреднали, които са доста по-предизвикателни! Има също така и соло вариант на игра.

Какво е моето мнение за играта? Това е една много приятна игра, през която преминах с удоволствие. Да, тя няма да спечели „Игра на годината“, нито пък ще стане любимата игра на някого, но не е и нужно всяка игра да е такава. Тази печели с дръзката си идея и добрата й според мен реализация. Решенията в играта не са толкова лесни, колкото може да изглежда отстрани. Трябва доста да внимавате как, къде и колко изрязвате, защото с развитието на играта може да се окажете доста прецакани. Играта награждава умелото планиране и предпазливия и премерен подход при рязането. Трябва да сте подготвени за шансът, който идва от зара по най-добрия възможен начин. Играта е точно толкова дълга, колкото трябва да бъде – около половин час. Солидно 7/10 за мен.

Заповядайте в петък и вие да я пробвате и да си кажете мнението за играта! Както посочих и по-горе, освен ClipCut Parks, от вас също зависи какво ще се играе, като донесе ваши настолни  игри, на които искате да играете!

Заповядайте, очакваме Ви!


Галерия: