София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time To Play Detective Club

Time To Play Detective Club

Тази седмица е време да играем настолната игра Detective Club!

Detective Club е много интересна и забавна смесица от Dixit и SpyFall. Това е парти игра, в която ще намерите 168 карти голям формат с изумително красиви и странни картини тип „Dixit”. Играта се състои в следното. Всички играчи теглят по 6 карти от тестето. Всеки ход един от играчите е т.нар. активен играч. Той си измисля дума, която може да свърже с 2 от картите в ръката си. След това взима тефтерчетата на останалите играчи и тайно записва на всеки от тях думата. На всеки от тях, с изключение на един – там оставя празно място. След това разбърква тефтерчетата и ги раздава на случаен прицнип на играчите. Тези, които имат написана асоциацията в полученото си тефтерче влизат в ролята на детективи за рунда. Играчът без асоциация е конспираторът.

Следващото нещо, което прави активният играч е да разкрие първата карта, за която е дал асоциация. След това и останалите играчи по часовниковата стрелка трябва да изберат и изиграят карта, която според тях най-точно отговаря на асоциацията, която са получили. Следва разкриването и на вторите карти в същия ред.

След това започва най-забавната част. Активният играч разкрива каква е асоциацията, която е дал за двете си карти и причините, поради които е избрал точно тези карти. Всеки от играчите под ред трябва да обясни по подобен начин своя избор на карти. Сами се досещате, че между тези играчи има един, който и представа си няма каква е думата, за която дава карти. Неговата цел е останалите играчи да не разберат това. Той се опитва да се ориентира по картите, които дават другите, по това което казват, като е особено важно и да мислиш бързо и да успееш по оригинален начин да обясниш защо си дал един-коя-си карта, след като очевидно няма нищо общо с думата!

След обясненията следва фазата на гласуването. Всички играчи с изключение на активния играч за рунда гласуват един по един като поставят своята лупичка пред един от останалите играчи – обвинявайки го, че е конспираторът!

След като всички гласуват, се разкриват тефтерчетата на играчите, вижда се кой е конспираторът и се отбелязват точки по следния начин: всеки детектив, който е познал конспиратора получава 3 точки; ако никой или само един детектив е познал конспиратора – конспираторът отбелязва 5 точки, а активният играч – 4.

Играта приключва когато всеки от играчите е бил активен играч веднъж или два пъти – в зависимост от това с колко хора играете, а и колко дълго искате да продължи играта.

Концепцията на играта е елементарна и гениална като за парти игра. От тези идеи, дето се тюхкаш как самият ти не си се сетил, че от това може да излезе супер яката и забавна парти игра. Ама така е с най-популярните игри – жалко, че знанието на рецептата не е достатъчно за измислянето им! :)

Няма много какво повече да се каже за тази игра, освен че е страхотна, ненатоварваща и много забавна парти игра, която ще допадне както на Dixit-тълпата, така и на по-геймърската SpyFall аудитория! Препоръчваме!

Заповядайте този петък и вие да я пробвате и да си кажете мнението за играта! Както посочих и по-горе, освен Detective Club, от вас също зависи какво ще се играе, като донесе ваши игри, на които искате да играете!

Заповядайте, очакваме Ви!


Галерия: