София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time to Play The Reckoners

Time to Play The Reckoners

Тази седмица е време да играем The Reckoners – настолната игра по популярната поредица „Отмъстителите“ на Брандън Сандерсън!

The Reckoners е игра със страхотни компоненти и чудесен арт. Но и много повече от това – тя е от игрите, които успяват да ви увлекат в своята история и да ви накарат да се вживеете в ролята на спасители на света. Тъй като играта е силно тематична, нека ви разкажа малко за историята.

Светът на Отмъстителите наподобява нашия свят до един съдбовен ден, в който мистериозна звезда избухва в небето, давайки свръхестествени сили на мъже и жени, които биват наречени Епични. С времето всички Епични, обаче, се оказват зли, начело с безмилостния злодей Стоманено сърце. Никой не смее да им се опълчи, освен малка група от обикновени хора, наречени Отмъстителите. Това сте вие!

The Reckoners е кооперативна настолна игра, в която всеки играч влиза в ролята на някой от Отмъстителите. Целта ви е да победите Стоманено сърце, но той не е сам – пътя до него е пълен с всякакви други злодеи, които ще се опитват да ви спрат. Всеки Епичен освен свои специални умения си има и своя слабост – когато я откриете вече можете да го надвиете.

По време на хода си, всеки от играчите хвърля своите зарчета до три пъти като накрая резултата са действията, които ще може да извърши. Например да се движи из различните локации, да разследва слабостите на Епичните, да се бие с пълчищата от злите им последователи, да събира пари или да си купува специална екипировка, която да помага в битката срещу Злото. Интересното е, че няма точна последователност на ходовете на играчите, затова е жизнено важно доброто планиране и комуникация между тях. Това дава възможност за организиране на комбо атаки, които са изключително задоволителни. След това е време злото да отвърне на удара. Всеки от Епичните на терена използва своите специални умения, убивайки мирното население, подсилвайки своята армия и същевременно се приближава до откриването на тайното скривалище на Отмъстителите.

The Reckoners е страхотна кооперативна игра, в която се изисква доста планиране и стратегия, защото е трудна! Ама наистина трудна. Лошите момчета няма ви оставят да почивате, но това, което прави играта толкова добра са много силните главни герои, в чиято роля влизате вие. Имате доста опции и различни комбинации, в които да уязвите Епичните. А когато успеете да се сработите и с другите играчи, вече давате истински шанс на Доброто да надвие Злото!

Стягайте се, защото светът е във ваши ръце!

 

Тази седмица е време да играем и още една игра – Blitzkrieg!

Това е нашумяла в последно време игра за двама от известния дизайнер Паоло Мори. Том Васел я постави на първо място в класацията си за най-добри игри за двама за изминалата 2019-та година. И с право! Като фен на военните игри и на игрите за двама по принцип, аз бях нетърпелив да я пробвам и през изминалия уикенд най-сетне успях! Играта лъха на свежест и оригиналност, като с малко игрални компоненти създава усещането за голям военен конфликт. Основната механика е теглене на токени от торбичка и поставянето им върху картата на света по различните военни фронтове от Втората световна война. Всеки играч си има параван, зад който крие ръката си от налични токени. Интересното е, че когато се поставя токен на борда това активира не само умението на самия токен (най-често военна единица), но и на мястото, което покрива. А всички места са яки! Искаш да поставиш навсякъде от твоите хора, но това естествено е невъзможно. У играчът остава усещането за вълнуваща игра, избори от съществено значение и приятно напрежение от това какво ще направи противникът ти. И всичко това само за някакви си 20-30 минути времетраене! А още не съм ви казал за bag-building елемента, чрез който можете да вкарате в торбичката си специални супер силни единици, като атомната бомба например... Уникална, уникална игра, която препоръчвам на всички, които се кефят на игрите за двама и военната тематика!

Заповядайте този петък да играем тези и други игри! 


Галерия: