София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time to Play Nanty Narking

Time to Play Nanty Narking

Тази седмица е време да играем настолната игра Nanty Narking!

Nanty Narking е настолна игра, базирана на хита по творчеството на Тери Пратчет Discworld: Ankh-Morpork. Последната загуби лиценза си преди време и стана много трудна за откриване и съответно със спекулативни цени за „ценители“. Но ето, че издателите от Phalanx са се погрижили геймплея да не умира, а да се завърне за живот с новата версия на играта, която тематично се развива във Викторианска Англия, с герои от творчеството на Дикенс и Артър Конан Дойл (да, и Шерлок участва като и неговият враг Мориарти!).

Тази версия на играта ще зарадва феновете на играта със страхотни компоненти като множество детайлни фигурки, прекрасен и наситен арт по картите и допълнителни неща, които могат да се закупят отделно от базовата кутия като плеймат, кард-холдъри и метални монети. Като продукция играта е пипната на едно много високо ниво.

Що се отнася до геймплея – той е запазен и е все толкова добър като този на предшественика си, като в новата версия са добавени и нови игрални елементи, които могат да се използват в различни варианти на играта.

По същината си играта е доста геймърска, тъй като изисква познание от всички на масата на това какво целят да постигнат и останалите играчи и усилие да се спират от лесна победа. Интересното е, че всеки има тайна роля и начин за постигане на победа, който за останалите играчи не става 100% ясен да края на играта. Спрямо действията на другите обаче може да се ориентирате какво и защо правят и какви са целите им, а въз основа на това и да действате да ги спрете! В основата си играта не е сложна и като количество правила, и като структура на хода ви – в общи линии вие ще играте карти от ръката си и ще изпълнявате посочените на тях действия. Как обаче ще се възползвате от тези действия и колко ще постигнете с тях – зависи само от вас и това колко добра е стратегията ви!

 

Този петък ще играем и Point Salad!

Point Salad е доста интересна картова игра, в която събирате карти със зеленчуци и карти, които ви позволяват да отбележите точки с тези зеленчуци по различни начини. Уникалното е, че има точно 108 различни начина за отбелязване на точки в играта – точно толкова, колкото са и всички карти в играта! Това е така, тъй като картите са двустранни и на гърба на всеки зеленчук в играта има различно условие за отбелязване на точки. От вас зависи към кои от тях и колко ще си вземете и съответно колко и какви зеленчуци ще съберете.

Нещата в играта на практика се случват по следния начин. Тестето с карти се размешва и се обръщат 9 зеленчука в грид от 3 на 3 карти. Над всяка колона от този грид се поставя по една трета от тестето с останалите карти, като най-горните се обръщат така че да сочат условия за точкуване. По време на играта можете или просто да вземете две карти със зеленчуци или карта за отбелязване на точки. Когато от полето бъдат взети карти, празните места се запълват с карти от съответния над тях дек, като картата за отбелязване на точки се обръща от другата си страна и вече никой не може да я вземе и използва освен като зеленчук. Съответно се обръща ново условие за точкуване. Любопитното е, че дори да вземете карта да точкуване – винаги може да я обърнете от другата й страна и да я ползвате като зеленчук, но не и обратното! Това ви дава гъвкавост и при преследване на различни цели и когато нещата не се развият според очакваното да промените стратегията си в движение.

Играта е доста елементарна като правила, но като тактика е много интересна и забавна. Решенията в нея не са много трудни, но са достатъчно занимателни и имат повече резонанс в развитието на играта, отколкото може би си представяте в началото. Всяко ваше действие може да повлияе значително на състоянието на играта – това какви карти остават на полето, какви карти за отбелязване на точки ще изчезнат и какви ще се появят след вашия ход. Тъй като в играта се знае общия брой от всеки зеленчук е възможно във всеки един момент да си преброите колко остават да се появят и да си направите сметката както да очаквате. В играта няма скрита информация. Много добра игра с отлично съотношение на лесни правила и дълбок геймплей.

 

Не забравяйте и вие да донесете нещо интересно, което искате да разиграем!

Заповядайте, очакваме Ви!


Галерия: