София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time to Play Paladins of the West Kingdom

Time to Play Paladins of the West Kingdom

Тази седмица е време да играем настолната игра Paladins of the West Kingdom!

Paladins of the West Kingdom е втора игра в трилогията на Шем Филипс за Западното кралство. „Архитектите“ беше за мен много добра, затова и имах големи очаквания към продължението. Е, не ме разочарова! Играта е страхотна стратегическа игра, в която може да развивате града си в най-различни посоки и да печелите точки по най-различни начини. По съществото си играта е worker placement, но тук е наблегнато на действията с различните видове работници, както и това, че за някои от действията е нужна комбинация от няколко конкретни вида. Много от пътищата ви за развитие са обусловени от развитието на дадени показатели – така например, за да строите крепостни стени ви трябва влияние. Строенето на стените пък ви дава сила, която пък може да използвате за да строите гарнизони. От тях пък получавате други бонуси и така нататък и така нататък. Това ми харесва, че всичко  свързано едно с друго и се получава един хомогенен малък свят, в който се развивате по един доста смислен и свързан с реалността начин (доколкото средно сложна евро игра може да пресъздаде подобно нещо, разбира се).

По време на играта вие ще наемате и специални работници, които ви дават умения за използване по време на цялата игра, или пък ще пращате хора на приключения, от което ще извличате еднократна полза. Ще атакувате враговете на града ви или пък ще ги спечелвате за вашата вяра, получайки още начини за отбелязване на точки в края на играта. Ще изпращате монаси на мисии сред народа, ще строите гарнизони и стени, ще наемате престъпници ако трябва, за да успеете във вашите планове! Какво ли няма в тази игра! И всичко това е представено по един много привлекателен начин с визията на македонския художник Махайло Димитревски. Правилата са удовоствие да се четат и по никакъв начин не поставят преграда пред разбирането и играенето на играта. Отличен продукт, който препоръчвам на всички маниаци на стратегическите игри!

 

Този петък ще играем и Mandala!

Mandala е абстрактна игра с карти от серията на Lookout за двама играчи. Прави впечатление дизайнерското дуо, което стои зад нея – Тревор Бенджамин (War Chest, Undaunted: Normandy) и Брет Гилбер (Elysium, Chocolate Factory). Със сигурност стабилни имена със стабилни игри зад гърба си. Може би затова и не трябва да е изненада, че играта е страхотна! :) Да, малко изпреварих с оценката си, но бързам да ви споделя за това бижу, за което все още не се говори много, но според мен има потенциала да се превърне една от онези класики за двама, които се играят години наред като Patchwork и Targi.

Преди да премина към обзора на правилата, искам да обърна внимание на компонентите, които тук добавят нещо ново – играта идва не с борд, не с мат, ами с платнена „покривка“, която върши същата работа и трябва да призная – изглежда ефектно на масата, без да е (предполагам) от скъп материал. Добро попадение!

Що се отнася до геймплея – играта се свежда до оригинален и завъртян начин за събиране на различни цветове карти. По време на играта сами ще определите кои от 6-те цвята по колко точки ще ви носят  – по скалата от 1 до 6. Разбира се, за да е по-забавно, точките които ще получавате за всеки цвят се увеличават постепенно в процеса на играта, като първо трябва да определите цвета, който ще ви носи по 1 точка на карта, после този по 2 точки и т.н. Така че целта ви е едновременно да минете бързо през поставянето на карти на нискоточковите позиции и после да натрупате възможно най-много карти от цвета, които ви носи по 4,5 или дори 6 точки! Лесно да се каже, но трудно да се постигне! Все пак и другият играч е на масата! :)

Действията ви всеки ход се свеждат до избор между 3 вида, като всеки от тях е елементарен по своята същност, но изпълнен с важни рашения. Интересен е начинът, по който се събират картите, но е твърде завъртян, за да го описвам подробно тук, макар и да не е нищо сложно ако пред нас са самите компоненти. Затова ще ви оставя ако желаете сами да се запознаете с подробностите чрез някое видео ревю или пък направо на събитието, когото ще ви ги обясня на място!

 

Не забравяйте и вие да донесете нещо интересно, което искате да разиграем!

Заповядайте, очакваме Ви!


Галерия: