София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time To Play Paranormal Detectives

Time To Play Paranormal Detectives

Тази седмица е време да играем настолната игра Paranormal Detectives (разполагаме с 2 отворени бройки на играта, така че ще може да се играе едновременно на две маси)!

Paranormal Detectives е дедуктивна парти игра, която смесва елементи от големите хитове Mysterium и Black Stories. Като в Mysterium един от играчите вече не е между живите и се завръща като дух, който комуникира с останалите играчи в ролята тук на „паранормални детективи“ (на практика медиуми). Като в Black Stories единият от играчите (в случая духът) тайно си прочита историята на трагичния си край, а останалите играчи трябва да разберат какво му се е случило като му задават въпроси.

Оттук нататък следват разликите! Докато в Mysterium решаването на загадките се базира изцяло на асоциациите с картинки и истинска история за разгадаване на практика няма – тук нещата са доста по-конкретни и играта идва с 28 различни истории. За разлика от Black Stories, където се задават въпроси, на които разказвачът може да отговаря само с „да“ и „не“ – тук този тип въпроси като цяло е изключен!

Подсказването се случва чрез специални интерактивни карти, които са сърцето на играта. Когато задаваш въпрос на духа, ти избираш коя от картите в ръката си да придружиш към него, а там е описан начинът, по който духът ще може да ти отговори. Често отговорът ще е безмълвен, като ще се отговаря чрез посочване, пантомима, използване на таро карти, а също и формиране на образи с телени връзчици и дори рисуване по гърба на питащия! Единствената опция духът да каже нещо е чрез нечленоразделен звук, изключващ думи! В резултат на тази странна, но доста тематична форма на комуникация се създава доста интересна игрална среда, в която на преден план излизат забавлението, хуморът, а редом с тях и разпаленото обсъждане и догатките!

Истината е, че освен оригиналната идея, играта почива и на много интересни и смислени истории, които изненадват и провокират! Бих казал, че са точно толкова трудни за разгадаване, колкото трябва да бъдат, тъй като нито са твърде лесни, нито твърде трудни! Играта може да се играе кооперативно, а също и компетитивно. Все още не съм пробвал втория вариант, тъй като голяма част от чара на играта идва от свободното обсъждане между играчите на различните теории, а това ще липсва когато всеки играе сам за себе си и цели първи да разкрие загадките. Играта се получава страхотно и само с двама играчи като единият е в ролята на духа, а другият – на паранормалния детектив. Тази игра получава силна препоръка от екипа на Time2Play и със сигурност остава в нашата колекция!

Така че заповядайте в петък и вие да я пробвате и да си кажете мнението за играта! Както посочих и по-горе, освен Paranormal Detectives, от вас също зависи какво ще се играе, като донесе ваши настолни игри, на които искате да играете!

Заповядайте, очакваме Ви!


Галерия: