София, бул. Васил Левски № 110 0894 993 647
Time To Play Awkward Guests

Time To Play Awkward Guests

Тази седмица е време да играем Awkward Guests – настолната игра, станала наш фаворит за изминалата 2019-та година!

Awkward Guests няма да ви спечели с външния си вид, но затова пък е от онези игри, които след като пробвате, ви се иска веднага да изиграете още една – толкова е интересна! За какво става дума в играта всъщност...

Седмина странни гости, всеки със своята мрачна история, са поканени от начумерения богаташ г-н Уолтън в неговото голямо имение. Не след дълго обаче, един от тях го убива. Кой е убиецът? С какво оръжие е убит? Какъв е мотивът? Това са въпросите, на които вие трябва да отговорите, влизайки в ролите на детективи.

Awkward guests е дедуктивна игра, съставена от 250 карти с улики, чрез които вие ще разгадавате убийството на г-н Уолтън. Всеки един случай обаче, е съставен от конкретни 70 на брой карти, които се формират преди началото на играта. Те всички сочат към точно един убиец, неговото оръжие и мотив. Всеки от играчите има пред себе си скрита от останалите карта на имението, на което да си отбелязва информацията, която е научил. На картата са изобразени всички стаи с вратите между тях и оръжията, които се намират вътре. Всеки един от гостите е в някоя от стаите през цялото време. Само убиецът е минал през няколко, задигайки някое оръжие на път към кабинета, където извършва убийството. На листа са отбелязани и оръжията по групи (например отрови), както и възможните мотиви на всички играчи.

По време на игра, играчите разменят своите карти по определени правила, като по този начин споделят своята информация и малко по малко случая започва да се разплита. Но трябва и да се внимава какво точно се споделя, тъй като в някои моменти е по-изгодно да запазиш конкретна информация само за себе си. Картите биват няколко вида: сведения от полицията, която ни казва, че не е използвано огнестрелно оръжие, например; показания на прислугата, която твърди, че по време на убийството е имало 3-ма човека в хола и вратата между кухнята и библиотеката е била затворена. Последният тип карти са твърденията на заподозрените. Те може да ни казват, че са били сами в трапезарията или пък са били в компанията на някой друг. Със сигурност знаем, че полицията, прислугата и странните гости ни казват истината, с изключение на един от тях – убиецът. Хванем ли го в лъжа, значи вече можем да си отговорим на един от въпросите. Самите заподозрени се клюкарят един друг за мотивите на останалите, тъй че и това парченце от пъзела скоро се нарежда. Всеки играч си отбелязва на своя лист всичко, което научава и стеснява кръга малко по малко. Първият, който разкрие случая печели!

Според нас това безспорно е най-добрата игра от жанра „who’s done it”! Системата от улики, която позволява да се играят стотици игри с едно тесте от 250 карти, е гениална. Начинът, по който постепенно започваш да стесняваш кръга от неизвестни е много задоволителен и забавен. Вълнението от получаването на нова ценна информация, позволяваща ти чрез дедукция да задраскаш цели масиви от опции е нещо, което може да постави усмивка на лицето ти (но не се издавай твърде много, че си близо до решаване на случая!). Най-добра игра на 2019-та за екипа на Time2Play и заслужено – най-играната!

Заповядайте този петък и вие да я пробвате! Ще разполагаме с няколко отворени копия на играта, така че ще може да се играe едновременно от всички желаещи!

Очакваме Ви!


Галерия: