Обзор на Marabunta

Играта Marabunta е поредният шедьовър на неповторимия Райнер Книция. Този дизайнер е майстор на игри с лесни за научаване и разбиране правила, които обаче предлагат учудващо много дълбочина, геймплей и стратегия. Marabunta е точно такава. Нека ви разкажем защо.

Marabunta - настолна игра

Marabunta - настолна игра

Възраст: 10+
Времетраене: 30 - 45 мин.
Брой играчи: 2


КАК СЕ ИГРАЕ НАКРАТКО

Marabunta е игра, в която се стремите да завземете възможно най-много територии и да ги точкувате по най-добрия начин. Теренът се състой от 6 различни на цвят теротории, разделени на шестоъгълни полета, в които пишете пишете числа от 0 до 3. Тези числа идват от шест зара, които стоят в основата на играта.

На хода си единият играч хвърля заровете и трябва да ги раздели на две отделни купчини. Другият играч избира едната купчина и отбелязва своите страни на заровете.  Те могат да бъдат число от определен цвят, което се отбелязва на поле  от съответния терен и символизира силата на вашето присъствие; флагче в един от шестте цвята, което увеличава точките ви, ако успеете да спечелите територията в края на играта или пък сандък, който дава възможност да се използват различни бонуси. Като поставяте своето число обаче сте задължени то да е съседно до друго ваше, което е ограничаващо, но това ви дава възможност при добро планиране да отрежете противника от някой цвят територия.

На края на играта се гледа всяка една от шестте територии, като се събират числата от полетата на играчите. Който има по-голям сбор печели територията и от 2 до 8 точки за нея, като както споменахме, това зависи от вашите действия по време на играта. Играчът с най-много точки печели играта.

Играта ще ви поизпоти по много параграфи. Още с хвърлянето на заровете ви се налага да взимате трудни решения. Как ще ги разделите така че каквото и да вземе противника, вие също да получите достатъчно? Кои полета ще попълните? Имате ли достъп до всички терории? Може ли да бъдете отразян от някои и съответно можете ли вие да спрете достъпа на противника така че да не може да се възполва от някои зарове? Това са само част от въпросите, които ще си задавате по време на играта. Но това е именно и нейния чар – проста механика с удивително много стратегия.

КАКВО ПРАВИ ТАЗИ ИГРА ТОЛКОВА ДОБРА

  • Оригиналната механика Roll, Divide & Write
  • Лесни за научаване правила
  • Качествени компоненти и много хубав арт
  • Много стратегия в малка кутия

ЛИЧНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Marabunta ще те накара да агонизираш на всяко едно твое решение, особено когато е твой ред да прилагаш механиката „I cut, you choose” (с други думи разпределяш на две купчини метнатите за хода зарове). Проблемът е, че противникът ти ще избере коя купчина да вземе, а и не само това – първи ще активира избраните зарове, а това също е от гигантско значение в тази игра. Затова се опитваш да ги разделиш възможно най-балансирано, така че каквото и да остане за теб, пак да е добре, но балансът е тънък и лесно можеш останеш на произвола на съдбата и жестокия ти противник, който все успява да те прецака...

Marabunta е прекрасна геймърска игра за двама, с много стратегия, мислене и cut-throat усещане, така че ако това е нещото, което обичате, не се залъгвайте от шарения арт и семейно излъчване на кутията, а налазвайте като мравки на мед!