Обзор на Turing Machine

Обичате ли добрата стара игра на „Бикове и крави“? Ако е това е така, то можем съвсем спокойно да ви кажем, че Turing Machine е „Бикове и крави“ на стероиди. Тази игра ще постави умствения ви капацитет на изпитание и щe ви донесе голяма доза удовлетворение с разшифроването на верния код. При това по уникален и неповторим начин – аналогов компютър, който отговаря на въпроси в настолна игра – защо пък не?

Turing Machine - настолна игра

Turing Machine - настолна игра

Възраст: 14+
Времетраене: 20 мин.
Брой играчи: 1 - 4

КАК СЕ ИГРАЕ НАКРАТКО?

Целта в Turing Machine е да отгатнете трицифрен код. На хода си избирате точно 3 карти с числа от 1 до 5 за всяка позиция от трицифрения код. След което избирате по кой критерий ще тествате избраните от вас числа. Критериите са карти, избрани за конкретната игра и кода, който се опитвате да откриете. Например коя от трите цифри е най-малка или най-голяма; дали сборът им е повече или по-малко от определено число, колко тройки има в кода и има ли изобщо; колко четни и нечетни цифри има и още много други. Като подлагате на тест избраните за хода ви три цифри по тези критерии малко по-малко започвате да елиминирате възможностите и по дедуктивен път да достигнете до правилния код.

Как става самата проверка? Вече имате избрани три карти за всяка една цифра от кода. Въпросните карти представляват перфокарти, използвани някога в компютърната сфера. Когато сложите пефрокартите една зад друга отворите им се припокриват и винаги остава само един видим отвор. След което избирате критерий, по който ще тествате и взимате специална карта, която принадлежи към него. Поставяте я зад съединените ви три карти с число и през отвора им виждате или ✖ или ✔ и по този начин получавате отговор на въпроса си. Нека дадем един пример: Да речем, че вашето число е 123 и тествате критерий, с който да се определи дали в кода има повече четни или повече нечетни цифри. Във вашия случай имате 1 четно и 2 нечетни – тоест повече нечетни. Тествате числото си и получавате ✔ – това означава, че в кода наистина има повече нечетни числа. Това не значи, че цифрите са 1 и 3, нито че има точно две нечетни; значи само, че има повече нечетни. На ход имате право на 3 питания максимум, след което сменяте цифрите си и можете отново да тествате с новото число.

Играта е забележително проста като правила, но откриването на кода си е сериозен мисловен пъзел. Трябва добре да разберете всеки един критерий и какво точно ви казва. Комбинацията от  критерии е различна за всеки код, което прави играта уникална като усещане всеки един път. Пътят, по който стигате до кода е също различен за всяка игра, което я прави страхотно преживяване за любителите на пъзели и загадки. 

КАКВО ПРАВИ ИГРАТА ТОЛКОВА ДОБРА?

  • Уникална като компоненти и геймплей игра
  • Отлична за соло изживяване
  • Безкраен брой кодове за разшифроване на различни трудности
  • Множество карти с критерии, които те заставят да мислиш под различен ъгъл за всяка загадка
  • Играта предлага както по-леки, така и по-сложни като трудност кодове
  • Лесни правила, но трябва добре да се осмислят критериите, за да знаете как да подходите със задаването на въпроси
  • Бърза за игра – в зависимост от сложността разшифровате кода за 10-20 минути
  • Изключително тематична за компютърните любителите

ЛИЧНО МНЕНИЕ

Turing Machine е прекрасна игра за deduction маниаци. Първите „нива“ постепенно те въвеждат в сложността на играта, но тя бързо набира скорост и не след дълго влизат завъртяните подсказки, които ще ви накарат да помислите, докато попивате потта от челото си. Напрежението в играта идва от това, че се състезавате с останалите играчи да откриете кода пръв – с най-малко въпроси. Ако вникнете добре в подсказките е ясно, че след определен брой въпроси ще намерите правилния код. Същественото обаче е да го откриете с по-малко въпроси от противниците си, а затова се изисква да вникнете дълбоко в дедукционната логика на играта и да откривате важна информация чрез пестене на излишни въпроси. Играта наистина ви предоставя възможности да откривате алтернативни начини да намирате отговори на належащи въпроси, които не се виждат на повърхността, но след малко напъване на сивото вещество те стават видими за вас. И това именно е най-удовлетворяващата част от играта!