Обзор на Тера

Добре дошли в света на знанието! Пригответе се да се гмуркате в океан от любопитна информация, да изкачите планини от интересни факти и да прекосите пустини от чудати детайли!

В Тера ще се изправите пред въпроси от всяка точка на света, които ще ви накарат да разсъждавате, да мислите логично и да търсите всякакви следи в далечни кътчета на ума ви. 
Но не се страхувайте, ако не знаете отговора на някой въпрос. Тук не става дума да сте най-умният човек в стаята, тъй като бихте могли да надвиете противниците си и като просто бъдете по-близо до правилния отговор. В крайна сметка най-важното е да се насладите на пътешествието и да разширите хоризонтите си! Е, все пак и победа в битката на знание си е доста сладка награда...

Тера - настолна игра

Тера - настолна игра

Възраст: 10+
Времетраене: 45 мин.
Брой играчи: 2 - 6

КАК СЕ ИГРАЕ НАКРАТКО

Играта и забавлението започват веднага, тъй като Тера не отнема почти никакво време да бъде подредена за игра. Разпъвате борда с карта на света, давате по няколко кубчета от определен цвят на всеки играч, подготвяте картите с въпроси и сте готови!

Всяка карта съдържа точно три въпроса, обвързани с една тема. Винаги има картинка, която би могла да ви помогне или обърка, въпрос за местоположението на обекта, както и два числови въпроса, чиито отговори давате чрез поставяне на кубчета върху определени скали. 

Всеки контитент на картата е разделен на различни зони. Когато отговаряте на въпроса за местоположение, вие поставяте едно от своите кубчета върху съответната зона. Никой друг не може да постави кубче на същото място, но би могъл да сложи на съседна зона. Играчът, познал зоната взима 7 точки, а всички останали взимат по 3 точки за всяко кубче на съседна зона. Но не мислете, че дори и да знаете къде се намира даден обект винаги ще сте прави – ще останете изненадани колко често попадате в съседна на правилната област зона. Нека дадем един пример: обекта ви е Мачу Пикчу. Знаете вероятно, че този изумителен град на инките се намира в Перу, но на картата няма зона Перу и ще трябва да намерите зоната, която обхваща Перу.

Останалите два въпроса се отговарят като поставите кубче на 3 вида скали. Да се върнем на примера с Мачу Пикчу – на каква надморска височина се намира? Сега вече ви хвърлихме в дълбокото, нали? На борда има скала, която отмерва разстояние – от 1 метър до стотици хиляди километри като в случая никой не иска от вас точно число – важно е да оцелите диапазона и да си сложите кубчето там. Важи същото правило – верния отговор ви дава 7 точки, а кубче на съседно поле – 3 точки. Другите две скали отговарят за въпроси с години (от 20 000 пр. Хр до наши дни) и обща скала с числа от 1 до милиони. Ако само вие сте посмяли да поставите кубче на някоя от скалите, при успех точките ви се умножават по две! 

Рундът протича по следния начин: теглите карта и играчите се редуват да поставят кубчетата си. Когато никой няма повече кубчета или всички сте пасували се разкриват верните отговори и се раздават точките. Ако обаче сте поставили кубче на грешен отговор или не в съседство на верния, кубчето ви не се връща веднага и така оставате с по-малко възможности да отговаряте в следващия рунд! Тъй че внимавайте като се целите в тъмното при по-трудни въпроси!  В началото на всеки рунд ви се връща по едно кубче ако имате загубени. Ако сте загубили всички – не се притеснявай, играта ви е подсигурила и винаги играете с минимум 3 кубчета! Играта продължава 8-9 рунда, след което печели играча с най-много точки и може официално да започне да се хвали със знанията и налучкванията си...

тера-настолна игра с въпроси

КАКВО ПРАВИ ИГРАТА ТОЛКОВА ДОБРА

  • Играта има няколко нива на трудност, но дори и на най-ниската трудност си има достатъчно предизвикателство
  • Има 300 карти с въпроси, което прави около 35 игри! А когато проиграете всяка карта ще сте забравили старите. Ако си мислите, че ще запомните колко сорта домати е имало през 1492 година – лъжете се!
  • Разновидността на въпросите е огромна, тъй че няма да минете без да си почешете мозъците за всякакви теми!
  • Въпросите с числа са по-сложни, но ви дават възможност да разсъждавате и да стигнете до верния отговор и без да знаете точно число
  • Изискват се не само знания, но и стратегия кога ще си споставяте своите кубчета в зависимост от ходовете на противниците
  • Ако не знаете някой отговор можете да се доверите на преценката на друг играч и да сложите кубче до неговото и ако той е прав - да спечелите и вие!
  • Играта е с чудесни компоненти, хубави илюстрации и отлично оформление

ЛИЧНО МНЕНИЕ

Тривия игрите са нещо доста различно от стандартната настолна игра, лично ние я разглеждаме като разновидност на парти игрите, а също и като много добър начин за двойки да си прекарат вечерта, докато разпускат над чаша хубава напитка и умуват над поредния интригуващ въпрос. Досега Timeline беше безспорният фаворит за подобни вечери, но след като пробвахме Тера с радост можем да споделим, че вече имаме две равностойни по качество игри, които да редуваме в такива случаи. Това че в Тера има голяма карта на света, географски въпроси, както и други въпроси от всякакво естество определено допринасят много за разнообразието в изживяването. Стратегията в поредността на изиграването на кубчета ти определено те кара да усещаш Тера повече като истинска игра, а не само като някаква разновидност на куиз. Препоръчваме!